Vliegend.nl BV heeft subsidie van de Europese Unie ontvangen in het ontwikkelproject Waterstof aangedreven BVLOS drone. In samenwerking met HyFly BV werken we binnen dit ontwikkelproject aan een Waterstof aangedreven drone die zg. Beyond Visual Line of Sight vluchten kan uitvoeren. Vliegend.nl BV ontwikkeld de sensortechniek en communicatietechniek voor deze drone.

Data verzamelen voor oa. agrarische toepassing, mapping, inspectie

  • NDVI kaarten maken met een drone
  • Security met thermografische camera’s
  • Inspecties van pijpleidingen, gebouwen en zonnepanelen

 

NDVI kaarten maken met een drone voor agrarische toepassing en bosbouw.

Voor het maken van NDVI kaarten met een drone is een fixed wing oplossing veruit het meest efficiĆ«nt. Onze fixed wings worden met een Micasense Rededge sensor uitgevoerd, deze supernauwkeurige en snelle sensor leent zich zeer goed voor een Drone. De Rededge legt elke seconde het gehele spectrum vast. Door het lage gewicht van deze multispectraal camera van Micasense in combinatie met de snelheid is dit een zeer goede keuze. De Rededge geeft data zonder vervuiling in tegenstelling tot veelgebruikte standaard camera’s die voorzien zijn van een filter. De Micasense Rededge is ontworpen voor meten op grotere afstand in tegenstelling tot de standaard camera’s van de concurrentie.

Wat is NDVI?

De NDVI (Normalized Difference Vegetation Index) is een indicator die gebruikt wordt om remote sensing data te analyseren. Men kan met de NDVI inventariseren hoe gezond de levende vegetatie is. De index is erop gebaseeerd dat vegetatie een groot deel van het zichtbare licht gebruikt voor fotosynthese en het daardoor nauwelijks wordt gereflecteerd. Nabij Infrarood (NIR) wordt daarentegen niet gebruikt door planten, en wordt teruggekaatst. Het verschil in reflectie tussen zichtbaar en NIR licht is echter ook afhankelijk van de totale hoeveelheid licht die op het oppervlak valt. Het verschil wordt hiervoor gecorrigeerd (genormaliseerd) door het door de totale hoeveelheid licht te delen.

De formule voor NDVI wordt gegeven door:

\mbox{NDVI}=\frac{(\mbox{NIR}-\mbox{VIS})}{(\mbox{NIR}+\mbox{VIS})}

 

waarbij NIR staat voor Near-InfraRed (nabij-infrarood) en VIS staat voor VISible light (zichtbaar licht). De waarde varieert tussen de -1 en de 1, waarbij positieve waardes vanaf ongeveer 0,2 duiden op levende vegetatie.

Vliegend.nl is de Nederlandse gecertificeerde dealer en trainingspartner van Lehmann Aviation. Lehmann Aviation brengt een zeer innovatief concept waarbij snelheid, bedieningsgemak en robuustheid voorop staan.